tirsdag 21. september 2010

Brødbaking

Brødbakst i mange former

Åååå i dag har jeg storkost meg inne på kjøkkenet, med kjøkkenmaskinen min. Hatt storproduksjon på brødbakst i dag i alle former og varianter. Så tenkte jeg at jeg skulle dele oppskriften med dere:) Dette er brød som virkelig er enkle å bake, billig i innkjøp, kjempegode og VELDIG mettende!! Sikkert mange måter å bake brød/ rundstykker på, men slik gjør jeg det:)
Mens jeg ventet på at deigen skulle heve så tok jeg meg en tur ut i hagen for å pussle litt der. Glemte helt tiden i den deilige høstluften så da jeg kom inn, så det slik ut. Det var like til deig i taket å på gulvet. Så her hadde det skjedd en lite eksplosjon… Ups :o)IMAG0124 (2)

 

 

Her er noen bilder:

IMG_0262 IMG_0268 IMG_0263

Og her er oppskriften
Den gir fire STORE brød:
1 Ta 1 liter lunkent vann i en bolle ol og tilsett så 2-3 dl sirup. Blandet det så sirupen løses opp i vannet. ( Vil du ikke ha brød med sirup dropper du sirupen og tilsetter 1,3 liter vann i bakebollen i stedet for)
2 Hell dette i bakebollen sammen med 3 dl lunkent vann.
3 Tilsett to pakker (tilsvarer 100g) søtgjær (tørrgjær om du ikke vil ha i sirup)
4 Tilsett 1 ts salt og 1 dl olje (jeg liker å bruke Odelia, men all slags olje går)
5 Tilsett så en møllerens ferdig blanding brød 123 (Samme hvilken)
6 Bland dette godt.
7 Så tar du:
3 dl Møllerens sammalt hvete grovmalt
2 dl Møllerens grovbakst
2 dl havregryn
1 dl Møllerens Sammalt rug grovmalt
8 Bland dette godt sammen (Gjør du dette i en kjøkkenmaskin som anbefales, la den stå å jobbe med deigen i ca 10 min). Du kan gjerne bruke andre melsorter og 123 pakker en meg. Det er bare å prøve seg frem. Det har jeg og brødet blir kjempegodt hver gang. Jeg liker å bruke grove melsorter for å få de sunnere. Om deigen er får “våt” tilsetter du bare mere av en eller annen melsort, men det er viktig at deigen er klissete! Blir deigen for tørr eller du bruker for grove melsorter, hever deigen dårlig og du kan slå i hjel en elefant med brødene da de er ferdigstekt hehe:)
9 La deigen heve i ca 1 1/2 time (Må ikke stå i trekk). Ta den ut av bollen og elt litt, føre du deler i 4 like deler. Elt disse 4 delene også føre du legger de i brødformen, eller rett på et bakebrett. Lyst på rundstykker lager du heller det. Man gjør som man vill:)
10 Da de er i form eller på brett, lar du de heve i ca 1 til 1 1/2 time. Sett ovnen på 200¤ i mens. HUSK å snitt brødene i formen på skrå ellers sprekker de og det er ikke fint.
11 Sett baksten nederst i stekeovnen. Lager du rundstykker kan du sette brettet ett eller to hakk høyere. Steketiden er 1 time. Lager du rundstykker er de ferdige da de får en fin gyllen farge på toppen. Prøve deg frem. Det kommer litt an på ovnen du bruker.
12 Voila du har nå kjempegode brødbakst som metter og er sunn om du droppet sirupen:) Håper du prøver for det blir kjempegod brødbakst:)

Monogram 2

5 kommentarer:

Hjertedamas blogg sa...

Hei!!!! Hjemmebakt grovt og nystekt brød er bare så himmelsk:DDDD Men til min store sorg, så fikk jeg beskjed i mai måned at jeg er allergisk mot gluten :((( ( + melk, + svin+ kullsyre + oksekjøtt + sjokolade)UÆÆÆÆHHHHH Jeg savner akkurat det, nystekt, grovt brød mmmmmmm. Men å bake dem har jeg aldri greid. Ble mursteiner, så jeg kjøpte brødbakemaskin. Og da ble de flotte:DDDD Ha en flott dag:DDD Klemz

Villa Klaraberg sa...

Hei Petter! Endelig en gutt som blogger..YAY.! Så herlig header du har og jeg så også med en gang at du har en utsøkt smak for det vakre. Jeg skynder meg å legge meg til som følger av den fine bloggen din, blir gøy å følge deg videre. Så..over til baksten..Hmm, synes jeg kjenner den gode duften av nybakt brød helt hit, de så utrolig gode ut og jeg skal kopiere oppskiften. Takk for at du deler! Ha en fortsatt fin uke, klem fra Jorunn

Havfruen sa...

Hei Petter, jeg kom tilfeldigvis over bloggen din og er imponert over å finne en mann som blogger mat og interiør:) Me like:)
Jeg husker ikke sist jeg kjøpte brød...baker selv dansk rugbrød med surdeig, knallgodt:)
Ser du har katter, jeg har hund..men har også hatt katt men hun forsvant desverre. Dyr er herlige å ha i hus:)
Ha en flott høstkveld, kos dæ:)
Klem:)

Miss Mette sa...

Hei Petter
Tusen takk for koselig hilsen inne hos meg :) kjekt at du la igjen noen ord, så fant jeg bloggen din også ;) Koselig hjem du har, likte veldig godt det flotte skapet som du har pusset opp! Stilig med den hyllen i midten og speilet! …..og søøøøøøte hvite pusen ♥ jeg elsker katter, og denne var jo bare nydelig :) La meg til som følger, slik at jeg kan titte innom deg igjen… Ønsker deg en fortsatt fin kveld og ha en superfin uke som kommer. Klem fra Mette

Anette (Hvit Romantikk) sa...

Hei Petter ! :)

Mmmm, nybakt brød dufter så herlig og smaker så utrolig godt ! ♥ Takk for oppskrift og tips. ♥

Er litt spent på denne stolen din jeg da, håper du viser den fram så fort den er klar. ;) Jeg har en ny gammel stol stående på verandaen, helt forferdelig men skal få en makover denne også etterhvert. ♥

Litt lite blogging på meg for tiden, men kommer sterkere tilbake. ;)

Ønsker deg en god og fin onsdag ! ♥

Klemmer Anette